Inainte de a stabili planul final si a ne apuca de renovarea casei este bine sa nu scapam din vedere instalatia electrica. Desi avem tendinta sa acordam o atentie mai mare finisajelor care vor crea intr-un final spatiul de locuit pe care ni-l dorim, este foarte important sa ne punem in prealabil cateva intrebari si despre instalatia electrica:

 

 

  • am avut pana acum probleme cu instalatia electrica ?
  • se intampla des sa se arda becurile intr-o anumita camera ?
  • cat de des utilizez prelungitoare pentru alimentarea aparatelor electrice?
  • am nevoie de mai multa lumina intr-o anumita zona a casei ?
  • renovarea va implica si adaugarea de noi corpuri de iluminat (spot, aplica) ?
  • voi instala noi echipamente electrocasnice (aer conditionat,hota,boiler)?
  • voi cumpara inca un televizor in casa ?

Daca gasesti cel putin un raspuns afirmativ pentru aceste intrebari, este bine sa iei in calcul si sa incluzi in planul de lucrare si repararea, extinderea sau inlocuirea completa a instalatiei electrice existente.

 

In cele mai multe din locuintele construite in perioada comunista, instalatia electrica nu mai satisface necesitatile si cerintele actuale ale vietii moderne. In urma cu 30 de ani, numarul electrocasnicelor utilizate intr-o locuinta se limita la un frigider, o plita electrica, un televizor si un radio. Astazi gasim in jurul nostru o multitudine de echipamente electrice si electronice menite sa sporeasca confortul nostru zilnic si facilitarea satisfacerii nevoilor casnice: calculatoare, aspiratoare, unitati de aer conditionat, hote electrice, boilere electrice, uscator de par, filtru de cafea, prajitor de paine, cuptor cu microunde, si lista ar putea continua. Fiecare dintre acestea trebuie alimentate de la o sursa de curent electric si se intampla des sa constatam ca nu reusim sa gasim o priza libera pentru conectarea si utilizarea acestora.

Pe langa echipamentele electronice sau cele electrice de mica putere, o atentie sporita ar trebui alocata celor cu puteri mai ridicate: unitati de aer conditionat, boilere electrice, sisteme de incalzire electrice, masini de spalat.. Este recomandata conectarea individuala a acestora evitand astfel supraincarcarea excesiva a unuia dintre circuite. Prin conectarea mai multor echipamente la acelasi circuit exista riscul supraincalzirii acestuia, ajungandu-se in final la defectarea (intreruperea) lui sau in cazuri extreme chiar la provocarea unui incendiu.

De asemenea trebuie avuta in vedere siguranta in utilizare, folosind conectarea lor la o priza prevazuta cu impamantare. In general, in cazul electrocasnicelor care contin motoare electrice sau rezistente de incalzire se recomanda conectarea la prize prevazute cu circuit de impamantare.

In prezent exista posibilitatea protejarii unora sau tuturor circuitelor din casa cu protectii diferentiale. Acestea echipamente moderne au rolul de a intrerupe alimentarea cu energie electrica la atingerea accidentala a partilor aflate sub tensiune. Poate fi nevoie de aceste protectii suplimentare chiar si pe circuitele de iluminat avand in vedere necesitatea de a schimba uneori becurile fara a chema un electrician. Luand in calcul riscul atingerii accidentale a partilor aflate sub tensiune in aceste cazuri, merita sa ne gandim la instalarea protectiilor diferentiale. Se pot folosi de asemenea si pe circuitele de prize, in situatia in care in casa exista copii mici, pentru a asigura un nivel sporit de securitate. Sunt cu adevarat necesare pentru echipamentele (jacuzzi) si prizele instalate in baie unde prezenta apei si a aburului mareste gradul de risc la electrocutare.

Pentru cei mai putin avizati in acest subiect, as aminti ca „unitatea de masura” utilizata in lucrarile de instalatii electrice este „circuitul”. Acesta este constituit din conductoarele (firele) electrice menite sa asigure transportul energiei electrice intre tabloul electric si aparatele din interiorul casei (prize, intrerupatoare, corpuri de iluminat). Pe un circuit se pot monta una sau mai multe prize, unul sau mai multe corpuri de iluminat, fara a se ajunge insa la supraincarcarea acestuia. Se recomanda consultarea persoanelor specializate inainte de a decide numarul si tipul de aparate ce vor fi conectate la un circuit. Atunci cand discutati cu un electrician este util sa folositi notiunea de circuit (de prize,de iluminat) pentru facilitarea comunicarii si o mai buna intelegere a lucrarilor pe care doriti sa le efectuati.

Avand in vedere ca cicuitele electrice utilizate pentru iluminarea locuintei sau pentru alimentarea electrocasnicelor sunt instalate in mod normal in stratul de tencuiala al peretilor, este absolut necesar ca repararea, extinderea sau inlocuirea instalatiei electrice sa fie realizate in primele etape a renovarii. Nu este placut ca dupa placarea cu faianta a unui perete sa constati ca vei avea nevoie de o priza in plus pe acel perete pentru alimentarea unui echipament electrocasnic. Aceastanecesitate trebuie satisfacuta din faza de pregatire a peretilor prin „saparea” unui canal in tencuiala si introducerea unui cicuit electric nou sau extinderea unuia existent, precum si a gaurii in care se va instala priza de conectare.

Daca totusi, necesitatea unei prize suplimentare se constata ulterior, dupa finisarea unui perete singura solutie ramasa este adaugarea aparenta a unui nou circuit. Aceasta se realizeaza prin fixarea pe suprafata peretelui a unui canalet de plastic in care se instaleaza noul circuit. Desi este o solutie practica, aspectul estetic al peretelui va fi diminuat prin prezenta canaletului de plastic si a prizei aparente.

Inainte de a incepe lucrarile si a decide daca este nevoie sa angajezi un electrician, este recomandat:

  • sa decizi pozitionarea finala a electrocasnicelor si sa verifici existenta in apropierea fiecaruia a prizelor electrice necesare; cele mai frecvente probleme apar de obicei in bucatarie atunci cand vei dori sa utilizezi filtrul de cafea, cuptorul cu microunde, prajitorul de paine, sandwich maker-ul, blender-ul etc, si constati ca nu ai unde sa le conectezi pe toate.
  • sa verifici daca numarul prizelor existente este suficient pentru conectarea tuturor electrocasnicelor
  • sa verifici daca accesul la prizele existente va fi obturat de amplasarea finala a corpurilor de mobilier
  • sa decizi daca vei instala o hota in bucatarie si sa verifici existenta unei prize de alimentare
  • sa decizi daca vei instala un ventilator in baie si sa verifici existenta unei prize de alimentare
  • sa decizi daca vei instala unitati de aer conditionat in camere si sa verifici existenta prizelor de alimentare
  • sa decizi daca vei instala boilere electrice si sa verifici existenta prizelor de alimentare

Cele mai multe dintre electrocasnicele existente astazi pe piata sunt prevazute cu cabluri de alimentare foarte scurte. Daca prizele disponibile nu sunt suficient de aproape de locurile in care le vei amplasa cu siguranta vei recurge mai devreme sau mai tarziu la a intinde prelungitoare de care tot timpul te vei impiedica si care iti vor strica in acelasi timp aspectul estetic dorit.

 

 

In urma analizei mai sus mentionate este foarte probabil sa constati ca este necesar sa iei in considerare in cadrul renovariiextinderi ale instalatiei electrice actuale. In cele mai multe dintre cazuri extinderile se pot face pe zone restranse,suplimentand circuitele existente in fiecare camera. Daca in schimb numarul acestora devine mare, inlocuirea intregului circuit de la tabloul electric de protectie si distributie (aflat de obicei la intrarea in casa) poate fi necesara. In acest caz, poate fi nevoie chiar de suplimentarea sau inlocuirea elementelor de protectie (sigurante) din tabloul electric al casei.

Se recomanda astfel ca pentru echipamentele electrice cu puteri mari (unitati aer conditionat, boilere, masini de spalat) sa se adauge circuite de alimentare separate, protejate individual in tabloul electric al casei.

Tot din cadrul instalatiei electrice a casei fac parte si circuitele de semnal TV, internet, telefonie fixa. Pentru sporirea aspectului estetic al casei, poate fi utila includerea acestora in planurile de renovare a instalatiei electrice. Puteti lua astfel in calcul „ingroparea” circuitelor de date in tencuiala peretilor si instalarea de prize de conectare dedicate fiecarui tip in parte.

Daca in cazul conexiunii la internet exista astazi echipamente wireless(fara fir) care permit conectivitatea fara existenta unor circuite electrice clasice, nu acelasi lucru se poate realiza in cazul semnalului TV. Se pot prevedea astfel echipamente de distributie a semnalelor la intrarea in casa si cablarea de circuite pentru fiecare camera in parte, putand ulterior instala televizorul sau calculatorul in oricare dintre ele fara a fi necesara mutarea cablului de semnal.

Pentru a veni in sprijinul tau am inclus toate aceste informatii si in instrumentul de construire a unui plan de lucrare pe care il ai gratuit la dispozitie site-ul nostru. Construieste un plan pentru lucrarea ta si ai astfel posibilitatea includerii sievaluarii costurilor si a timpului necesar pentru fiecare dintre operatiile mentionate. Te vom indruma astfel pentru organizarea corecta a operatiilor si vei primi sugestii utile atunci cand vei omite anumite aspecte.